CRYPTOSPORİDİUM PARVUM (kripto) HASTALIĞI

CRYPTOSPORİDİUM PARVUM (kripto) HASTALIĞI

2024-12-10

CRYPTOSPORİDİUM PARVUM (kripto) HASTALIĞI

HASTALIĞIN TANIMI VE ÖZETİ;

Apicomplexan paraziti Cryptosporidium parvum'un neden olduğu gastrointestinal hastalık , özellikle yeni doğan buzağılar olmak üzere genç geviş getiren hayvanların en önemli hastalıklarından biridir. Enfekte hayvanlar aşırı sulu ishal, dehidratasyon ve ciddi vakalarda ölüm yaşayabilir. Şu anda etkili terapötik ve önleyici tedbirler mevcut değildir ve konak-patojen etkileşimlerinin daha iyi anlaşılması gerekmektedir. Cryptosporidium parvum ayrıca insanlarda ciddi hastalıklara neden olan önemli bir zoonotik patojendir ve özellikle küçük çocuklar savunmasızdır. Cryptosporidium parazitlerinin klinik olarak önemli konaklarda oluşturduğu bağışıklık tepkileri hakkındaki bilgimiz çok sınırlıdır. Bu derleme sığır kriptosporidiyozunun etkisini tartışmakta ve konak-patojen etkileşimlerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasının yeni önleme ve kontrol stratejilerinin belirlenmesine nasıl yardımcı olabileceğini açıklamaktadır.

Genç buzağılarda ishale neden olan patojenler. Cryptosporidium , 2007-2011 yılları arasında teşhis edilebilir başvuruların oranına göre 1 aylıktan küçük buzağılarda ishale neden olan en sık tespit edilen patojendir (veterinerlik araştırma teşhis analizi [VIDA]).

1.     PARAZİTİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

Cryptosporidium ookistleri, enfekte olmuş konakçıların dışkılarıyla doğrudan temas yoluyla veya dolaylı olarak çevresel kontaminasyon veya kontamine yiyecek veya suyun yutulması yoluyla fekal-oral yolla konakçılar arasında bulaşır. Konakçının enfeksiyöz Cryptosporidium ookistlerini yutmasının ardından, gastrointestinal sistemdeki koşullar (düşük pH ve vücut sıcaklığı) ookist ekskistasyonuna neden olur ve dört sporozoit serbest kalır Cryptosporidium parvum sporozoitleri, özellikle C. parvum durumunda ile çekal bağlantı noktasında, ile umun epitel hücrelerine cryptosporidium'a özgü ve tüm hücre içi aşamalarda bulunan bir besleyici organel , parazit ile konakçı hücre arasında arayüz görevi görür. Besleyici organel, parazitin konakçıdan gerekli tüm besinleri almasını sağlarken, konakçının bağışıklık tepkisinden ve düşmanca bağırsak koşullarından korunmasını sağlar.

1.      SIĞIR KRİPTOSPORİDİYOZU İÇİN MEVCUT KONTROL ÖNLEMLERİ   Kriptosporidiyozis, kontrol edilmesi zor bir hastalıktır (çevresel olarak stabil ookistler, düşük enfeksiyöz doz ve yüksek düzeyde atılan sporlanmış ookistler nedeniyle) ve enfeksiyon çok hızlı bir şekilde duyarlı konakçılara bulaşabilir. Ookistler birçok dezenfektana dirençlidir . POLAKS MARKASININ  bu konuda ki arge çalışmaları sonucu bu dirençi kıracak ürünleri bulunmaktadır,  hastalığı önlemek için aşı yoktur ve mevcut tedavi seçenekleri sınırlıdır ve genellikle rehidratasyon tedavisine dayanır.

İletişim Bilgileri
Çalışma Saatleri

Pazartesi / Cuma 08:30 - 18:00

Çalışma Saatleri

8923/1 Sk. No:1-B Havaüssü Caddesi Çiğli-İzmir/TÜRKİYE